РАДУЈ СЕ НАРОДЕ, СЕ СЛУЧИ ИСТОРИЈА: Македонскиот станува официјален јазик на Европската Унија!

Објавено на 01.07.2020 во 21:02:14 часот | Македонија

*реклама ----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Во Предлог-преговарачката рамка за Северна Македонија што денеска ја усвои Европската комисија, одредницата што се користи за именување на јазикот е – македонски (Macedonian), без никакви дополнителни објаснувања или фусноти, дознава „360 степени“.

Ова се смета за чин на официјално признавање на македонскиот јазик на ниво на ЕУ и негова промоција во еден од официјалните јазици на Европската Унија во иднина.

Повеќе детали на следниот линк.

 

 

loading...

 

Македонија

Свет