Шегата за Тито поради која 22-годишен новинар заврши на Голи Оток

Објавено на 25.05.2020 во 20:31:23 часот | Македонија

* реклама ----------------------------------------------------------------------------------------------------
 
 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
tito den na mladosta

Многу фанови на Јосип Броз Тито вчера го прославија Денот на младоста, кој се славеше на 25 мај за време на Југославија. Тито во тоа време се славеше како божество, му се пееја песни, а една од најпознатите, „Druže Tito ljubičice bijela“, ја чинеше младата 22 годишна новинарка Жена Лебл две и пол години затвор на Голи Оток.

За новинарката Лебл, жена од Белград со еврејско потекло, која го преживеа и нацистичкиот концентрационен логор и Голи Оток, не се зборувало во мејнстрим медиумите. Еден од ретките написи за неа беше објавен дури во 2013 година од српска Политика, весникот во кој работеше сè додека не беше уапсена заради шегата за диктаторот Јосип Броз Тито, а што ја раскажа во редакција едно утро.

„Една колешка еднаш и’ кажа шега за тоа како Југославија победи на меѓународниот натпревар за цвеќиња затоа што одраснала љубичица бела 100 килограми, алудирајќи на песната „druže Tito, ljubičice bela, tebe voli omladina cela“. На Лебл и се приближија двајца од УДБА, бидејќи, како што рекоа, таа зборувала против Тито и не го пријави непријателот на луѓето од кои ја слушнала контроверзната фраза. Таа е однесена во затворот во УДБ Главњача, потоа во логорот Рамски рид, потоа во Забела, Гргур и Голи Оток. Во пет затвори, од април 1949 година до октомври 1951 година, од неа беше побарано да го промени мислењето за диктаторот и да се изјасни за виновна. Таа подоцна беше избркана од Здружението на новинари “, стои во написот за Лебл објавен во„ Политика “во јули 2013 година.

Кога Југославија се распадна, Лебл ја објави книгата „ljubičice bela“, која стана бестселер во Израел. Таа ги опиша ужасните искуства во затворите, а најшокантно беше искуството од Голи Оток. Дотогаш, многумина дури и не знаеја дека има жени на Голи Оток.

“Само жедните знаат како да ја ценат водата. Бевме опкружени со морето и жедни до лудило. Сфативме колку е комплицирано да се повлече карпа од неговата природна околина.Ние ги раскинавме темелите на карпите што беа со векови, ја менувавме природата “, напиша таа.

„Девојчињата беа претворени во стари жени, забите им испаднаа, се разболеја кога им пристигнуваа вести дека нивните деца, мајки и сопрузи се откажале од нив бидејќи станале непријатели на народот“, сведочеше Лебл.

Извор: Индекс

 

 

loading...

 

Македонија

Свет