КАТЕ БЛАЖЕВСКА: СЕ МОЛИ КУМАНОВСКИОТ ГРАДОНАЧАЛНИК ДА НЕ ТРОПА ГЛУПОСТИ!

Објавено на 25.04.2020 во 00:39:54 часот | Македонија

*реклами -----------------------------------------------------------------------------------------------------

  

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ви пренесуваме дел од колумната на Катерина Блажевска за Призма:

Една изјава на кумановскиот градоначалник Максим Димитриевски неодоливо ме потсети на одомаќинетата изрека „Тропа како Максим по дивизија“. Велам одомаќинета, бидејќи не е изворно македонска, ниту потекнува од нашиов регион.

Вообичаено се употребува како кус коментар за некој што „тропа“ (треска глупости), особено за лица што се претставуваат како универзални сезнајковци, а, всушност, за ниту една од темите за кои дебатираат немаат елементарно знаење.

Бидејќи нивните логореични епизоди не рефлектираат ни знаење ни вредносен став, единственото што го оставаат пред соговорниците или на јавната сцена, е големата врева што ја предизвикуваат со таквото тропање.

Таква неподнослива врева произведувал и митралезот „Максим“ наречен по изумителот на ова оружје, сер Хајрам Стивенс Максим. Овој британски изумител не бил човек кој треска што било. Споменатата изрека е поврзана исклучиво со „говорот“ на митралезот што тој го конструирал и промовирал во 1884 година. Бил тежок и гломазен (27,2 кг), исфрлал неколку стотици куршуми во минута (околу 500) и произведувал голема бука што наликувала на „тропање“.

Во почетокот, митралезот бил користен од британските експедиции во Африка, а потоа и во Првата светска војна. За тоа колку силно тропал „Максим“ сведочи фактот што неговиот изумител лично го платил данокот на таа врева додека го конструирал и ги проверувал перформансите на оружјето, па староста ја дочекал целосно глув.

Од тоа време и од звучната карактеристика на митралезот останала изреката „Тропа како Максим по дизвизија“, а за да опстои до денес, максимални напори мора да вложиле многу „Максими“.

Целата колумна на Призма на следниот линк.

 

 

loading...

 

Македонија

Свет