ШТО СЕ СМЕНИ ОВИЕ 20 ГОДИНИ ВО ОПШТЕСТВОТО?!

Објавено на 27.01.2020 во 00:38:09 часот | Македонија

Поточно, го смени својот вектор. Пред 20 години семејство, деца, домашни работи и 8-часовен работен ден беа „обесени“ на жената. И тоа ни се чинеше нормално. Но, сега жените се повеќе емотивно ранливи и повеќе склони кон депресија. Ова се должи на фактот дека модерната генерација, во принцип, е повеќе склона кон емпатија: жените станаа свесни за својата нееднаквост, социјалните мрежи покажуваат убав живот, медиумите ја промовираат темата за зачувување на нивните интереси, се промовира идејата за „идеална мајка“.

Семејството и бракот постепено исчезнуваат во втор план

Пред 10 години, родителите беа загрижени дали девојката ќе се омажи пред да заврши образование или уште полошо, да стане малолетна мајка. Сега е токму спротивното: родителите сè повеќе велат дека ги очекуваат внуците, додека младите не брзаат да имаат деца, па дури и да стапат во брак. Заедно со овие вредности, идеите за женственост се променија.

Миленичиња во секој дом

И самиот став кон домашните миленици се смени. Денес ние го нарекуваме нашето милениче член на семејство, пријател, па дури и дете. Покрај тоа, грижата за домашни миленици оди на ново ниво. Многу финансии се трошат на играчки, нега (фризура, чистење), ветеринарни услуги. Ова се должи на различни социо-економски фактори: зголемен животен век, одложување на бракот и породувањето, модата за домашни миленици и сл.

Бабите не сакаат да седат со внуците

Сега бабите и дедовците не се толку подготвени да се грижат за своите внуци, како порано. Прво, многу од нив сè уште работат, добиваат добра плата, а изгледите за пензија не им се допаѓа. Второ, многу баби не се чувствуваат така. Тие сè уште се полни со енергија, изгледаат добро, имаат некакво хоби или дури и повеќе од едно – во принцип, тие посветуваат многу време на себе, што не можеле да си го дозволат кога ги воспитале своите деца.

Одмори без деца и секој сам да си оди на одмор

Да, релаксирањето со децата е правилно и добро, но релаксирањето без деца е исто така правилно и многу добро. Оваа идеја е сè повеќе вкоренета во главите на младите родители. И нема ништо неморално во ова, како што се мислеше до неодамна. Покрај тоа, студиите потврдуваат јасно подобрување на односите по одморот поминат одделно од децата. Факт е дека можностите на современиот свет го овозможуваат тоа.

Одморите самостојно или со пријателите стануваат се почести. Ова е во ред доколку партнерите имаат различно хоби и сакаат да си угодат на себе, но не да избегаат еден од друг.

 

 

loading...

 

Македонија

Свет