Изгласан е Законот за зголемување на пензиите во Собранието! Победа за 320.000 пензионери, коишто од следната година ќе добиваат повисоки пензии од 700 до 900 денари месечно. Тоа ќе биде дополнителен приход за секој пензионер просечно за 10.000 денари годишно

Објавено на 27.12.2019 во 22:23:11 часот | Македонија

Денес во Собранието беше изгласан Предлог – закон за изменување и дополнување на Законот за исплата на пензии и пензиски надоместоци од капитално финансирано пензиско осигурување, по скратена постапка. Со овој предлог закон се предвидува покачување на пензиите на 320.000 пензионери за 900 денари од 1 јануари 2020г. Иако беа присутни, пратениците од опозициската ДПМНЕ не го поддржаа овој предлог закон со што покажаа дека се ПРОТИВ зголемување на пензиите. Во тој контекс беше и кочењето на гласањето од страна на Претседателот на комисијата за труд и социјална политика Владимир Ѓорчев кој повеќе од 10 дена не сакаше да свика седница за да се дискутира за законот. Тие не гласаа и кога законот требаше да биде поставен на дневен ред по скратена постапка:

вотинг1

вотинг2.PNG

вотинг3.PNG

 

 

loading...

 

Македонија

Свет