Средба на премиерот Заев со германскиот покраински министер Холтхоф-Пфорнер: Силна поддршка од Германија за напредокот на Република Северна Македонија

Објавено на 13.12.2019 во 00:52:10 часот | Македонија

* реклами  ----------------------------------------------------------------------------------

   

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

 * реклами  ----------------------------------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Зоран Заев, се сретна со Штефан Холтхоф-Пфорнер, германскиот покраински министер за федерални, европски и меѓународни прашања на Северна Рајна Вествалија.

На средбата е пренесена силна поддршка од премиерот на покраината, Армин Лашет и од Сојузна Република Германија, за придонесот на премиерот Заев во напредокот на Република Северна Македонија. Изразена е силна поддршка и за евроатлантските перспективи на нашата држава, во коишто се гледа потреба како за нашата земја и за регионот, така и за самата Европа.  

Во таа насока, изразено е охрабрување, граѓаните и институциите во земјава да ја задржат проевропската ориентација.

 * реклами  ----------------------------------------------------------------------------------

  
-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Премиерот Заев се заблагодари за големото и искрено пријателство од Северна Рајна Вествалија и од цела Сојузна Република Германија, од Бундестагот, од германскиот народ и посебно од германската канцеларка, Ангела Меркел за помошта и придонесот на Германија во сите демократски процеси во нашата држава и во развојот на економијата, со оглед дека Германија е меѓу најголемите економски партнери на државава.

* реклами  -----------------------------------------------------------------------------------------

    
-------------------------------------------------------------------------------------------------------

-Ќе продолжиме да даваме аргументи за нови германски инвестиции во нашата земја. Дадовме аргументи на почитување и примена на европските вредности, како што е успешниот дијалог и функционалната дипломатија, изразени преку договорите со Бугарија и со Грција. Продолживме со уште поголема посветеност и кон реформите. Демократијата, слободата, владеењето на правото се европски вредности што Република Северна Македонија докажа дека е подготвена да ги спроведе. Но тие се и потреба за граѓаните, значат стабилност и економија и затоа остануваме ориентирани кон евроатлантските интеграции, рече премиерот Заев.

На средбата е разговарано за можностите за продлабочување на соработката во сите области. 

 

 

loading...

 

Македонија

Свет