САШО ОРДАНОВСКИ: Добро бе Вилма, што толку си се исплашила од Орце Камчев, па не е он толку опасен како што ти се чини!

Објавено на 12.12.2019 во 09:48:02 часот | Македонија

* Реклами ----------------------------------------------------------------------------------------
  
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

* Реклами  ---------------------------------------------------------------------------------

  
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Кога сведокот ќе изјави дека го советувале сè да снима, тешко е да се поверува дека СИТЕ снимки што сега се објавуваат не се негови – а тоа воопшто не е неважно прашање. Друга работа е, ако потекнуваат од него, како тие снимки протекле во јавноста. А кога еднаш почнаа да течат (памтите, од овде до Италија!), таквата поплава тешко се сопира, на сечија штета. Се чини дека „сведокот-жртва“ тукушто го пуштија низ таа вода.

На почетокот, благодарејќи на агресивната и исполитизирана пропаганда, токму со такви снимки Камчев се претставуваше како херојска жртва, а самиот изјавуваше дека е во мисија да ја спаси честа на правната држава во Македонија; по најновиве снимки, тој веќе личи само на, фигуративно речено, добро натоварено магаре кое сака да глуми нагиздан, параден коњ на дефиле пред македонската правна држава.

* Реклами  ---------------------------------------------------------------------------------

    
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Но, скандалот е на работ да излезе од контрола на обвинението. Од почетокот, уште минатата пролет, обвинителите цврсто одлучија довербата да ја подарат исклучиво на интерпретацијата на настаните што „сведокот-жртва“ сакаше да ја раскаже. Па, дури, не ги ни сослушаа другите обвинети, а експресно се согласија и со признанието на еден од рекетарите, иако станува јасно дека со тоа веројатно е пропуштена можноста да се комплетира целосната слика за сите и сечии деликвентски намери и дејства во оваа голема афера.

* реклами  -------------------------------------------------------------------------------------

  

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Занимливо, обвинителката Рускоска и во последните, вчерашни изјави тврдоглаво се држи до својата (и на Камчев) верзија на настаните, ставена во ситуација самата да ги демантира исказите на „сведокот-жртва“ што јасно се слушаат во снимките (за ГПС уредот, за платениот истражителен стик, за протекувањето на снимките од Обвинителството…). Не знам зошто, но Обвинителството со својот однос кон „сведокот-жртва“ почнува да наликува на еден познат филозоф кој кога, на смртна постела, свештеникот го прашал дали е подготвен да се откаже од Сатаната, тој со последниот здив му одговорил дека „сега не ми се чини како добар момент да си создавам нови непријатели“…

Колумната на Сашо Орданоски во целост прочитајте ја тука

 

 

loading...

 

Македонија

Свет