Милиони евра ќе се слеат кај граѓаните, доаѓаат првите пари од повратот на ДДВ: Ќе биде исплатена “плата плус” за семејствата што скенираат фискални

Објавено на 20.11.2019 во 12:10:22 часот | Македонија

* Реклами ----------------------------------------------------------------------------------------
  
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

* Реклами  ---------------------------------------------------------------------------------

  
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Банкарските сметки на стотици илјади македонски граѓани ќе бидат зајакнати со финансиски средства од проектот МОЈ ДДВ, во период од 1-15 декември 2019 година, кога повеќе милиони евра како поврат од платениот ДДВ ќе се вратат кај обичниот граѓанин.

Мерката мој ДДВ е мерка која што за прв пат враќа пари кај граѓаните, помага во сузбивањето на сивата економија и и помага на Управата за јавни приходи да се справи со сите што сакаат да направат даночно затајување.

Според официјалните податоци досега МОЈ ДДВ има над 175 илјади корисници, а првата исплата ќе биде во декември, кога 3,5 милиони евра ќе се слеат директно во џебот на граѓаните.

Според проектот МОЈ ДДВ секое лице кое што има важечка лична карта и над 15 години, може да скенира фискални сметки преку дадените апликации.

 

* Реклами  ---------------------------------------------------------------------------------

    
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Едно четиричлено семејство ќе може да оствари приход до 28.800 денари на годишно ниво.

Оваа мерка влијае врз економијата, со оглед дека фирмите издаваат за 10 проценти повеќе фискални сметки, а со тоа државата книжи данок плус.

 

 

loading...

 

Македонија

Свет