Дерала тужен од Апасиев, не е свесен дека Апасиев да дојде на власт одма би го пратил во ГУЛАГ: Тужење на новинар за јавно изречен збор е крајно антидемократски потег

Објавено на 18.11.2019 во 21:56:09 часот | Македонија

* Реклами ----------------------------------------------------------------------------------------
  
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

* Реклами  ---------------------------------------------------------------------------------

  
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Во основниот суд Скопје 2 денеска се одржа рочиштето во кое политичката партија Левица го тужи новинарот и активист Џабир М. Дерала за клевета.

На денешното рочиште беа презентирани и завршните зборови на тужителот и тужениот, а пресудата се очекува да биде изречена за 8 дена, односно на 26 ноември.

* Реклами  ---------------------------------------------------------------------------------

    
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

* реклами  -------------------------------------------------------------------------------------

  

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

„Што се однесува до мојата одбрана од тужителот, партијата Левица, останувам на тоа дека како во мојата одбрана, така и во тоа што го работам секојдневно, што го пишувам, што го изразувам слободно своето мислење, го бранам јавниот интерес, ги бранам правата на граѓанките и граѓаните на Република Северна Македонија да имаат пристап до информации и да имаат целосен пристап до правда. Тоа што партијата Левица го прави е крајно некоректно, покажува една нервоза која е во насока на ограничување на слободата на мислењето… Сметам дека тужењето на новинар за изречен збор, за вредносен суд е најблаго кажано, антидемократски потег кој не и личи на ниедна политичка партија“, изјави Дерала.

* реклами  ----------------------------------------------------------------------------------

   

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Инаку, тужбата на Левица за клевета се однесува на колумната на Дерала, во рубриката РАФАЛ, на ЦИВИЛ Медиа, објавена на 22.11.2018 под насловот „Иде циклонот Девица“.

извор: Цивил

 

 

loading...

 

Македонија

Свет