МЕНЕ ОВДЕ НЕШТО НЕ МИ Е ЈАСНО?!?!

Објавено на 30.10.2019 во 17:41:02 часот | Колумни

Саше Ивановски

Новинар, основач и сопственик на Мактел.мк


* Реклами ----------------------------------------------------------------------------------------

  
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Оваа влада прави нешто чудно нешто несфатливо за мене, еве за што станува збор...

* Реклами  ---------------------------------------------------------------------------------

  
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Ќе излезе Заев или Мила или Кочо или Ден Дончев или Филипче или Макрадули и ќе кажат нешто грандиозно - укинување на квоти за лекови, субвенции за покачување плати, 10 000 инвертери, ефтина тарифа за струја, враќање 15% од ДДВ, намалување на казни, намалување на маржите на извршителите, укинување на радио дифузна такса, покачување на плати на цели сектори во администрација, детски додаток за 50 000 деца, зголемување на социјална помош од 5000 на 200 евра, грантови за сопствени бизниси на 1000 стартап фирми итн итн, нови 12 амбулантни коли за сите градови, субвенции за печки за пелети, гасификација на цела земја, медицински хеликоптери за пренос на итни случаи од внатрешноста до клинички центар во Скопје?!?!?!

* Реклами  ---------------------------------------------------------------------------------

    
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Повторувам се се тоа мегаломански проекти кои звучат грандиозно и буквално живот значат за целиот народ. И сега сите очекуваме секоја таква мерка да чини едно 50 до 100 милиона евра или повеќе и сите се плашиме дека со тие марки ќе се банкротира државата.

 * реклами  ----------------------------------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Но нешто чудно се случува. Речиси сите овие мерки коштаат годишно помалку од 10 милиона евра, со исклучок на субвенциите за малите и средни бизниси кои сакаат да отворат нови фабрики и нови бизниси, таму сумата е околу 50 милиона евра.

 * реклами  ----------------------------------------------------------------------------------

  
-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ако се соберат сите овие грандиозни мерки заедно ќе чинат не повеќе од 150 до 200 милиона евра?!?!?! Па добро бе, зошто ова порано не беше направено, па ова се само 3-4 објекти од Скопје 2014-та?!?!

* реклами  -------------------------------------------------------------------------------------

  

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Како досега на ниедна влада не и текнало да ги направи овие работи?! Па ова да го направевме пред 10 години ќе сме сопреле едно 100 000 народ да се исели од земјава... Сите тие мерки заедно значат многу големо подобрување на квалитетот на животот во земјава од секој можен аспект...

* реклами  ----------------------------------------------------------------------------------

   

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ова само покажува колку забегани аздисани ненормални политичари владееле со оваа земја во минатото. За волку мали суми да немаат луѓето лекови, да имаат минимална плата од само 8000 денари, да немаат социјална и детска помош, да се гушиме во чад од гуми, да плаќаме скапа струја да немаме абмулантни возила за болните да се однесат до клинички центар да не зборам па за хеликоптери итн итн зошто, затоа што некој политичар се замислил дека е Луј 14-ти?!?!

* реклами  -----------------------------------------------------------------------------------------

    
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Од ден на ден ќе се гледа колку биле забегани и нездрави владите на Груевски што трошеле милијарди долари за глупости а народот бил оставен да цркне и да се мачи!
 
Па само државната пропаганда кошташе околу 100 милиона евра годишно, пари кои отидоа за над 500 новинари и техничари и камермани во телевизиите и весниците и порталите кои ја бранеа владата а добиваа пари од буџетот...
 
Да не зборам за сета таа сурија и банда од експертутки кои добиваа разни плати во управни одбори или пак грантови за книги и изложби а за возврат ја бранеа владата во тв дебати?!?!
 
Колку ли пари беа само украдени и фрлени а можеа да завршат во џебот на народот?!?!?!?

 

 

loading...

 

Колумни

Македонија