БОРЈАН ЈОВАНОВСКИ: Не си играјте со Преспанскиот договор!

Објавено на 30.10.2019 во 16:13:11 часот | Македонија

* Реклами ----------------------------------------------------------------------------------------
  
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

* Реклами  ---------------------------------------------------------------------------------

  
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Нема сомнеж дека француското НЕ не разочара сите. Разбирлив е земјотресот што го предизвика дрскоста на Макрон, така ноншалатно, без какви било консултации и вон сите демократски механизми, шармот на францускиот јазик да го сведе на путинско ЊЕТ. Но, по првичните оправдани емотивни изливи, време е да се прибереме и да не дозволиме емоциите да не вовлечат во вртлог кон некоја длабочина од која нема назад.

 * реклами  ----------------------------------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Деновиве се погласно и од се повисоко се слушаат тонови кои водат во насока на можна негација или оспорување на Преспанскиот договор. Кога таквите гласови доаѓаат, особено од еден потесен круг на опозицијата кој веќе е со паметот во Москва, може да речеме дека сме навикнати на нивните авантури во однос на стратешките интереси на државата. Но, кога простор за такви шпекулации отвораат високи претставници на власта, работата е многу посериозна.
 

* Реклами  ---------------------------------------------------------------------------------

    
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Имено, Македонија за кратко време, за неколку месеци, треба да стане членка на НАТО. Членството во овој најмоќен воено- политички сојуз во моментов е единствената надеж за Македонија да опстане онаква каква што ја имаме сега. Да потсетам, до таму не носи само и само Преспанскиот договор. Неговото оспорување по било која основа на врат може да ни ја врати Грција, чија нова влада чека каква било прилика да го стори тоа и да ни ја извлече и последната надеж од раце.

* реклами  -------------------------------------------------------------------------------------

  

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Макроновото ЊЕТ ни ги затемни ѕвездичките, како што вика Заев, но не и шансите за некаква иднина. Ударот на неговата дрскост е многу посериозен од само емоционалниот шок кој го предизвика. Макрон со спуштање на рампата за проширувањето, ја доведува во прашање целата геополитика во регионот. Тој исто така, со својата одлука му се спротивстави на Вашингтон кој неодамна именуваше дури двајца високи дипломати за свои специјални претставници на Балканот.

Koлумната на Борјан Јовановски во целопст прочитајте ја тука.

* реклами  ----------------------------------------------------------------------------------

   

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

loading...

 

Македонија

Свет