ДРАМА ВО ЕУ: Пропадна компромисниот предлог на Финска- ставот на Франција не омекна вчера, но денеска има помрднување во наша корист по жесток притисок на Германија

Објавено на 15.10.2019 во 13:04:37 часот | Македонија

* Реклами

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Не поминаа заклучоците на финското претседателство на вечерашниот состанок во Луксембург на амбасадорите на земјите-членки на Европската унија, дознава Телма од извори од македонската влада упатени во текот на состаноците.

Ова значи дека предлогот на Финска да се даде датум за почеток на преговори со Македонија, а во меѓувреме да се промени методологијата на преговарање на која инсистира Франција, е одбиен и за него ќе расправаат министрите за надворешни работи, утре во Луксембург.

Дали Макрон ќе попушти под притисокот на Фрау Меркел и последната понуда на Финското претседателство на ЕУ?

Францускиот извор тврди  дека уште вечер , на таканаречениот coreper meeting , ќе се донесе позитивн одлука за отпочнување на преговори само за Македонија, но со услов веднаш да се започне со промена на метоологијата за прием на нови членки во ЕУ, што значи дека таа методолигија ќе мора да се примени и за останатите членки кои се уште се не ги затвориле сите поглавја.

 

 

loading...

 

Македонија

Свет