ВЕНКО ФИЛИПЧЕ: Урнисаното здравство коешто го остави ВМРО-ДПМНЕ после 11 годишното владеење, за само две години успеавме да го рехабилитираме и да го изведеме на #НаПравПат

Објавено на 08.10.2019 во 13:52:04 часот | Македонија

Венко Филипче

Урнисаното здравство коешто го остави ВМРО-ДПМНЕ после 11 годишното владеење, за само две години успеавме да го рехабилитираме и да го изведеме на #НаПравПат#СДСМ е одговорна политичка партија и преку конкретни мерки го унапредуваме здравствениот систем:

➡️ Ги укинавме квотите за лекови на рецепт во аптеките ширум целата држава;

➡️ Обезбедивме 5 нови лекови за лицата со ретки болести и 3 нови инсулини за пациентите со дијабетес;

➡️ Од први октомври матичните лекари ќе добијат поголема капитација;

➡️ Ги зголемивме платите на здравствените работници. 15% на докторите специјалисти, 10% на медицинските сестри.

➡️За првпат, приватните специјализанти се платени за својот труд;

➡️ 290 лекари и медицински сестри од двата јавни повика ќе почнат со шест месечна платена работа;

➡️ Донесовме нов Закон за прекинување на бременоста;

➡️ Направивме измени и дополнувања во Законот за здравствена заштита;

➡️ Реконструиравме повеќе од 10 ЈЗУ, а во наредниот период ќе ги подобруваме условите и во други 34 јавно-здравствени установи.

 

 

loading...

 

Македонија

Свет