Пендаровски потпиша 21 закон на кои Иванов не стави потпис

Објавено на 21.05.2019 во 15:49:02 часот | Македонија

Претседателот на Република Северна Македонија Стево Пендаровски потпиша укази за прогласување на 21 закон, кои не беа потпишани од претходниот претседател Ѓорге  Иванов.

Меѓу потпишаните се и указите за прогласување на законите за оперативно-техничка агенција, за Централен регистар на населени и за финансиска поддршка на инвестиции, информираат од кабинетот на Пендаровски.

 

Пендаровски, се вели во соопштението од неговиот кабинет, смета дека овие закони и нивната идна имплементација се од витален интерес за граѓаните на Република Северна Македонија.

Потпишани се указите за прогласување на следните закони:

–       Закон за изменување на Законот за оперативно-техничка агенција;

–       Закон за изменување и дополнување на Законот за едношалтерскиот систем и за водење на трговскиот регистар и регистар на други правни лица;

–       Закон за изменување и дополнување на Законот за електронските комуникации;

–       Закон за дополнување на Законот за продажба и давање под закуп на деловните згради и деловните простории на Република Македонија;

–       Закон за изменување и дополнување на Законот за данокот на додадена вредност;

–       Закон за изменување на Законот за безбедност на сообраќајот на патиштата;

–       Закон за изменување и дополнување на Законот за слободен пристап до информации од јавен карактер;

–       Закон за Централен регистар на население;

–       Закон за изменување и дополнување на Изборниот законик;

–       Закон за изменување и дополнување на Законот за финансиска поддршка на инвестиции;

–       Закон за изменување на Законот за спортот;

–       Закон за практиканство;

–       Закон за услуги;

–       Закон за ратификација на Договорот меѓу Република Македонија и Црна Гора за уредување на меѓусебните имотно-правни односи;

–       Закон за извршување на санкциите;

–       Закон за тутун, производи од тутун и сродни производи;

–       Закон за изменување и дополнување на Законот за регистрирање на готовински плаќања;

–       Закон за изменување и дополнување на Законот за државните награди;

–       Закон за изменување на Законот за Владата на Република Македонија, со текстот на Законот;

–       Закон за електронско управување и електронски услуги;

–       Закон за изменување и дополнување на Законот за јавен долг, се наведува во соопштението до кабинетот на Пендаровски.

 

 

* реклами:

loading...

 

Македонија

Свет