(ФОТО ГАЛЕРИЈА) БРАЌАТА СЛОВЕНЦИ ГО ПРЕЧЕКАА ПЕНДАРОВСКИ КАКО ГОЛЕМ СВЕТСКИ ДРЖАВНИК: Се сретна со целиот државен врв, го прошетаа низ Љубљана, оддржа предавање на тема ЕУ и балканот, се сретна со ИТ компании и економски гении

Објавено на 17.07.2019 во 14:46:21 часот | Македонија

Meeting Prime Minister today we agreed that the bilateral relationship between & is marked by trust, confidence and firm partnership. I thanked him for the long-standing Slovenian support for our & membership.

At the meeting with Speaker , I thanked him for the swift ratification of the NATO Accession Protocol in the Slovenian Parliament for our NATO membership. Our excellent cooperation should continue on bilateral level & other South East Europe cooperation initiatives.

Пријатна прошетка и разговор со професорот Јоже Менцингер, бардот на словенечката економска наука. Разговаравме за словенечките економски реформи, економските перспективи на регионот, вклучително и македонско-словенечкото пријателство и соработка.

Во Љубљана имав одлична можност да слушнам за активностите на македонските културни друштва, кои се важна нишка во македонско-словенечкото пријателство. 

Имав одлична можност да поразговарам со првите луѓе на IT компаниите во Словенија. Дел од нив веќе работат во Северна Македонија, а добар дел имаат бизнис планови за за инвестирање во нашата земја.

 

 

* реклами:

Македонија

Свет