ОРДАНОВСКИ СО ДИЈАМАНТ КОЛУМНА: ЗАЕВ Е ХЕРОЈ КОЈ МЕ ПОТСЕТУВА НА ФИЛМСКИОТ ЛИК ИНДИЈАНА ЏОНС - повеќе непресметлив, од храбар херој, кој решил да го спаси светот од следната ужасна катастрофа, наспроти сите здраворазумски изгледи дека ќе биде жртва на сопствената шармантна, непресметлива храброст. Големината на триумфот е рамна на големината на превземениот ризик за тој да се постигне.

Објавено на 02.05.2019 во 23:23:48 часот | Македонија

Начинот на кој Заев се вложи во македонската висока политика во последните три-четири години личи на серијалот на филмски потфати на Индијана Џонс: повеќе непресметлив, од храбар херој, кој решил да го спаси светот од следната ужасна катастрофа, наспроти сите здраворазумски изгледи дека ќе биде жртва на сопствената шармантна, непресметлива храброст. Големината на триумфот е рамна на големината на превземениот ризик за тој да се постигне.

А само и површна споредба за тоа каде беше Македонија во 2013-2014 година, со тоа каде е во 2019 година, говори за голем и непредвидлив низ од настани, повеќето предизвикани или асистирани од самиот струмички Индијана, кои драматично ја сменија иднината на земјава. Неспорно, на подобро. Објективно, на многу подобро, без разлика на заглушувачката опозициска пропаганда и на ројот добронамерни, но жестоки критичари.

Линк до целата колумна, овде.

 

 

* реклами:

 

 

 

 

Македонија

Свет