ОВА Е НЕВИДЕН СКАНДАЛ: МОЖЕТЕ ЛИ ДА ЗАМИСЛИТЕ ВО АМЕРИКА ИЛИ АНГЛИЈА НЕКОЈ СПОРТИСТ РЕПРЕЗЕНТАТИВЕЦ ДА БИДЕ ОСТАВЕН ДА ИГРА ЗА НАЦИОНАЛНИОТ ТИМ А ДА ШИРИ ОМРАЗА КОН ЦРНЦИТЕ ИЛИ ЕВРЕИТЕ?!

Објавено на 13.01.2019 во 12:55:00 часот | Македонија

Ако Столе Стоилов сака да биде политичар или партиски активист или револуционер, тој има демократско право на тоа.

НО НЕМА ПРАВО ДА ГО НОСИ ДРЖАВНИОТ ДРЕС!!!

Затоа што за да го носиш националниот дрес треба да имаш респект кон државата и сите нејзини граѓани!

Не можам ниту да замислам во Англија или Америка некој репрезентативец да изрази нетрпеливост кон Црнците или Евреите или која било друга етничка или расна заедница во тие земји, и потоа да биде оставен да си игра како ништо да не било?!?!

Не само што на Столе Стоилов треба да му се одземе националниот дрес, туку треба и целосно да се забрани да се бави со професионален организиран спорт, затоа што спортот треба да биде корисен за општеството, да испраќа порака за респект и соживот.

Едно е политички да имаш став за некои прашања, но да изразиш непочитување и гадење кон цела етничка заедница и со тоа да шириш омраза, шовизинизам, фашизам, е тоа е надвор од црвените линии на она што се вика демократија.

Да се разбереме, јас не сум за да се затвораат во затвор фашистите и националистите и расистите, тие имаат право да си бидат тоа дома во својот дом и во својот круг на пријатели, се додека не почнат насилие во правец на нивните верувања.

Но тоа однесување да се манифестира додека си дел на националиот ракометен тим, тоа е нешто невидено и скандал над скандалите!

И целосно го разбирам бесот на албанските граѓани, новинари, активисти, тие имаат целосно право да возвратат на овие свињарии на вмровското националистичко куче, Столе Стоилов.

А Столе, ако сака да биде националистичка свиња, нека се бави со ракомет аматерски, и во потоа на социјални мрежи нека манифестира вмровштина колку што сака, тоа демократски треба да му биде дозволено.

Секој има демократско право да биде тешка будала, но општеството треба да се штити од нивната порака и да ја моделира така што нема да доведе до нова војна во земјава.

 

 

* реклами:

 

 

 

 

Македонија

Свет